This week's specials
Get The SCOOP
în loc de lma: povești de trezit oamenii
8 martie a fost și-a trecut, și în loc de flori și felicitări, am selectat 4+1 campanii pe care chiar trebuie să le vezi. În secțiunea asta, adică, că ar cam trebui să le vezi și pe celelalte!
Să luăm cu lămâie, deci, că de îndulcit, ne-am îndulcit destul.
Începem cu Women’s Aid și o poveste pe care niciun copil nu ar trebui să o cunoască vreodată.
The monster who came to tea e o adaptare a poveștii pentru copii scrisă și ilustrată de Judith Kerr.
Un monstru se autoinvită la masă, însă spre deosebire de tigrul din povestirea originală, care pleacă odată ce-a terminat de mâncat, monstrul rămâne. Pentru că nu-i un personaj dintr-o poveste pentru copii, așa cum nici povestea nu-i ficțiune.
Tot din seria lucrurile-nu-sunt-ceea-ce-par vine și campania No More, lansată de Valentine’s, dar la fel de valabilă și pentru 8 martie.
sursă foto: The Drum
See what she sees, zic și Beyond Equality și agenția Forsman & Bodenfors, într-o campanie care expune nevăzutele și nenumăratele feluri în care lumea femeilor arată foarte diferit de a bărbaților.




Abuzul îmbracă multe forme. Uneori nu lasă urme. De mai multe ori e ignorat.
No red flag is too small, spun Refuge și agenția AMV BBDO, într-o instalație menită să expună formele ascunse ale abuzului prin vocile celor care nu au avut de ales decât să-l privească în ochi.

surse foto: Campaign & Little Black Book
Într-o lume probabil paralelă, Kim Kardashian se transformă într-o păpușă gonflabilă și aterizează în mijlocul New Yorkului.
Asta, așa, ca să ne revenim nițel!

sursă foto: Famous Campaigns
same same but different: Axe vs Old Spice
Unbelievably Long-Lasting vs. For when it takes you longer – un beneficiu, două execuții
Începem cu Old Spice, de la care primim o campanie cu probabil primul pirat care-a mirosit vreodată bine.
One of these things is not like the others, căci printre miros de pește și picioare se mai simte, subit, ceva.
Piratul, care evident că folosește noul antiperspirant Old Spice (probabil ajută că și-a spălat și hainele), e acuzat că-i un intrus și pedepsit să înoate cu rechinii.
Merită să vezi spotul până la final pentru o trimitere mișto și la fel de random către faimoasa reclamă din 2010, The Man Your Man Could Smell Like.
Tot pe aceeași idee, dar cu ceva mai mult umor „gen-z”, as they say, și ceva mai puțin absurd, vine și Axe.
Nimic de explicat aici, decât că nu contează cât de multă-i canapeaua, Axe durează și mai mult.
OOH of the week: all digital, all good!
Believe it or not, avem temă și-aici săptămâna asta și nici măcar n-am manifestat!
Primul pe listă e Netflix și-o execuție digital OOH foarte faină pentru Toxic Town.
Spotul folosește live data, adică integrează gradul de poluare în timp real și adaugă și-un trigger, care afișează execuții diferite în funcție de calitatea aerului.

sursă foto: Campaign
Live data folosește și campania Unichem și Life Pharmacy, care-și anunță cât se poate de fain – și awkwardly – intrarea pe Uber Eats.
Awkboards folosește date în timp real pentru a anunța de fiecare dată când unul dintre cele 600+ produse… jenante este ridicat de un curier Uber Eats.
Nu-i nicio surpriză pentru nimeni că de la lansarea campaniei, vânzările de laxative, lubrifiante & co au crescut cu 82%.
Cele mai căutate produse? Cele pentru probleme gastrointestinale, prezervativele și testele de sarcină. Nu neapărat în ordinea asta!

sursă foto: M+AD Daily
Last but not least, billboardurile digitale care suferă de glaucom!
De la Specsavers citire, care se folosește și el de tehnologie (asta era și tema, dacă nu te-ai prins) și all the cool things you can do on DOOH pentru a arăta suedezilor cum arată (sau nu!) lumea când suferi de glaucom.
Spoturile folosesc imagini în timp real ale punctelor de atracție în apropierea cărora sunt amplasate și senzori care detectează atunci când oamenii se opresc să le privească, moment în care obiectivele dispar. Cam cum dispare și vederea, get it?

sursă foto: Little Black Book
de citit, privit, gândit, share-uit: Doar pe hârtie
Așa cum nu există bani cu femei, nu există nici bani pentru femei.
Bancnota de 20 lei, lansată în 2021 cu chipul Ecaterinei Teodoroiu, există astăzi în circulație cam la fel cum există și planul care asigură femeilor din România acces gratuit și universal la contracepție.
Adică doar pe hârtie.
O spun Centrul FILIA și Coaliția pentru Egalitate de Gen într-o campanie pro-bono semnată de DDB România lansată la începutul anului, dar la fel de potrivită și de 8 martie, și azi, și mâine, și-n toate zilele în care banii cu și pentru femei rămân o prioritate pentru mai târziu.
Fiecare scanare a codului de pe bancnotă – sau accesarea platformei digitale doarpehartie.ro deblochează 20 lei, simbolic, în speranța că suma adunată le va reaminti celor de la guvernare că femeile din România au nevoie de fonduri pe bune, nu pe hârtie.
bonus: în loc de la-revedere
@Apple TV, mai vedem și noi alte variante? Nu suntem încă acolo, guys!

sursă foto: OOH Today