Get The SCOOP
încurajat de WINK: Ion Țiriac candidează la președinție
Nu chiar acum, totuși, ci în 2064. Până atunci, se alătură Fundației Metropolis, care construiește cel mai mare spital de psihiatrie pediatrică din România.
O inițiativă Spitale Publice Din Bani Privați care merită să devină realitate cât mai curând, de dragul tuturor copiilor care-au avut tot ce-au vrut, dar nu și ce-au avut nevoie.
Campania e dezvoltată în parteneriat cu agenția Jam Session Agency și include spoturi TV, reclame radio, digitale, outdoor și parteneriate cu influenceri. Poți vedea hero spot aici: A avut tot, mai puțin un loc de vindecare.
Puține sunt lucrurile care merită să se vadă pe billboards mai mult decât campania asta, așa că suntem bucuroși să putem da și noi o mână de ajutor donând spațiul media în rețeaua digitală WINK din Iași.

hot¬
O2 o prezintă pe Daisy, bunicuța AI care ține scammerii de vorbă
Din categoria e-cu-AI-dar-nu-degeaba, Virgin Media O2 tocmai ce-au lansat (probabil) prima bunicuță AI.
Nu te hrănește și nici nu-ți dă la pachet meniul pe-o săptămână, dar ține scamerii de vorbă ore-n șir, ca să le fie cu atât mai greu să ajungă la tine. Ceea ce-i mai bine, dacă întrebi 1 din 5 britanici care-s țina fraudelor la telefon în fiecare săptămână.*
Daisy e antrenată pe baza conținutului real de tip scam și preia apelurile potențial frauduloase în real-time, răspunde instant și nu are nevoie de input.
*scammerii se pot, totuși, baza pe ea să se comporte exact ca o bunicuță – are tot timpul din lume să povestească despre copii și nepoți, nu știe ce-i aia www și nici nu-i pasă, și spune tuturor dragă.
We have Paul Mescal at home: Lidl e la fel de savage și în Irlanda
Dacă există un brand căruia să i se potrivească mănușă competițiile de lookalikes, până și bunica și cățelul și purcelul știu că acela e Lidl.
A fost just a matter of time până când King of the Dupes să organizeze și el una.
Enter Middle Aisle Mescal, competiția care a premiat the best Paul Mescal lookalike, organizată împreună cu agenția Droga5 Dublin.

sursă foto: Little Black Book
Abuzul domestic e o urgență: Women’s Aid lansează The Ignored Emergency
Femeile au de peste trei ori mai multe șanse să fie ucise de un partener decât să moară într-un accident de mașină pentru că nu poartă centura de siguranță.
În Anglia, 1 din 4 femei va trece prin abuz de-a lungul vieții, în timp ce cel puțin 1 femeie este ucisă de un partener în fiecare săptămână.
Plecând de la aceste statistici, Women’s Aid UK și agenția House 377 lansează The ignored emergency, o campanie care arată și se simte ca un PSA, doar ca să-ți arate, la final, cam cum stă treaba de fapt.
Campania rulează pe social media, radio și outdoor în orașele mari din UK.
Aici găsești și al doilea spot, Car Safety.
Intenția contează: Knorr lansează A for Effort
87% dintre zillennials (yup, apparently that’s a thing now) nu au nicio problemă să recunoască că au făcut-o lată în bucătărie cel puțin o dată.
Ce coincidență, cam exact tot atâția spun și că efortul contează la fel de mult ca produsul finit.
Se pare că la ei vrea Knorr să ajungă cu această campanie lansată la fix pentru Thanksgiving. Brandul chiar a găsit 3 neîndemnânatici – Matt, Anita și Roger – a căror cooking fails să le facă faimoase pe social media și digital OOH.

sursă foto: Little Black Book
How it’s done: OOH geo-targeting în campania The Melanoma Fund
Jucătorii de golf sunt de 2.5 ori mai predispuși să dezvolte melanom.
The Melanoma Fund din UK găsește o modalitate foarte eficientă de a le atrage atenția și a-i încuraja să își facă self-checks: o campanie outdoor care rulează în 100 de cluburi de golf și pe ecrane digitale aflate în imediata promiximitate a altor peste 1000 de cluburi din UK.
Apropo de targetare în campaniile OOH: cu un pic de gândire creativă, se poate și se face chiar foarte bine atunci când gândești de la început campaniile cu asta în minte!
Sigur că ajută și acest vizual perfect relevant!

sursă foto: Ads of the World
You get a Pepsi and you get a Pepsi and you get a Pepsi: Pepsi goes undercover, part II
După ce-a fugărit oamenii de delivery în Pepsi Chase Cars, doar-doar să se asigure că livrează și-un Pepsi odată cu pizza – pentru că „every pizza should be chased by a Pepsi”, Pepsi does it again.
De data asta, nu fugărește pe nimeni, dar ce face nu-i deloc mai puțin delulu.
Se vede treaba că nu discriminează, așa că după pizza, le-a venit rândul lui Big Mac, Whopper și Baconator.
Adică burgerilor de la Mec, Burger King și Wendy’s, parteneri Coca-Cola. Ce-a ieșit, vezi mai jos.
Also, declarăm deschise pariurile. Am bifat pizza și burgers. Ce urmează în saga Pepsi? Place your bets la thescoop@wink.ro.
Nu doar apa se transformă-n vin, ci și vinul în maioneză
Hellmann’s a aflat că între Thanksgiving și revelion, the average millenials fac pe musafirii sau gazdele la nu mai puțin de 24 de petreceri. Aproape jumătate dintre ei dăruiesc sau servesc vin.
Așa se face că a lansat Mayonnaise Blanc, în ediție limitată. 0% vin, 100% maioneză.

sursă foto: Hellmann’s
OOH of the week
Spionii nu ies niciodată la pensie: Prime Video Italia lansează Anyone can be a spy
O campanie cel puțin neconvențională s-a întâmplat în Lucca, Italia, în contextul lansării Citadel: Diana, noul capitol din universul de spionaj Citadel produs de Prime Video.
Anyone can be a spy, au zis Prime și agenția Ogilvy Italia, și-au decis să amplifice ideea printr-o campanie OOH care pune în centru cele mai faimoase spioane din lume: Italian nonnas.
Pentru Lucca Comics & Games festival, care s-a întâmplat la început de lună, balcoanele din centrul orașului au fost transformate în cartiere generale de spionaj și-au fost însoțite de mesaje precum „oricine poate fi spion”, „spionii nu ies niciodată la pensie” sau „spionajul este o tradiție aici”.
Evident că bunicile și-au jucat rolurile foarte bine – vine natural, oricum – și au luat la întrebări trecătorii să afle de-ai cui sunt și le-au oferit mâncare.

surse foto: Ads of the World, Little Black Book
OOH contextual for the win: Discover Card ne învață ce-i acceptat(/bil) și ce nu
Tot la categoria hot, în caz că te întrebai, avem și această campanie outdoor de la Discover Card, care face o grămadă de lucruri bune.
Problema: oamenii nu par să știe că Discover e acceptat pretty much everywhere.
Soluția: o campanie outdoor națională, cu peste 175 execuții diferite (da, ai citit bine!) în 650+ locații.
Fiecare execuție OOH e personalizată locației în care apare – și nu doar la nivel de oraș.
În LA, spre exemplu, în aproprierea Rodeo Drive, o stradă luxury faimoasă, campania a luat forma primei foto de mai jos.
Uber cool – de la idee, la execuție și la aceste copy lines care reușesc în 2 rânduri să fie și relatable, și funny, și informative!

sursă foto: The Stable
de citit, privit, gândit, share-uit: Coca Cola dă Real Magic pe real AI
Not gonna lie, vestea că Coca-Cola are de gând să refacă iconica Holidays are coming folosind AI ne-a lovit tare săptămâna trecută.
Tot sincer-sincer, ne așteptam să fie ceva complet dezastruos care să ne facă să ne-o ștergem din suflet și memorie for good.
Spotul tocmai ce-a ieșit și deși nu suntem fani, adevărul e că lucrurile sunt ceva mai nuanțate de atât.
Cola declară că nu a vrut musai să folosească AI, ci să aducă spotul în prezent, iar AI a fost o soluție eficientă – și din punct de vedere timp, și bani.
Mai zice și că a testat reclama AI înainte de lansare, iar oamenilor le-a plăcut.
Apropo de asta: o platformă de ad testing despre care am mai vorbit aici, System 1, a testat variantele de 16 și 80s a noului spot cu AI. Oamenilor care-au participat la testare nu li s-a spus că urmăresc un ad cu AI și nici n-au primit instrucțiuni să îl compare cu originalul.
Rezultatul? People love it! Se pare că oamenilor care nu-s de marketing/publicitate&co. nu le pasă sau nici măcar nu au observat că spotul arată diferit anul ăsta/e făcut cu AI.
E adevărat că spotul nu are atât de multe elemente noi – cel puțin, nimic unexpected sau unic, motiv pentru care, pentru ochi netrăinuiți*, nici nu e atât de diferit de varianta originală, nici nu sare nimic în ochi așa tare.
* alții de-alde noi o să observe sigur că roțile camionului nu se învârt mereu cum trebuie sau the uncanny valley vibes la cadrele cu fețele oamenilor în slo-mo.
All in all, avem 2 întrebări și 1 singur răspuns sigur:
1. O să rețină oamenii că spotul ăsta e pentru Coca-Cola? Crează asocieri pozitive cu brandul și mărește mental availability și short-term sales? 100%.
2. Ar fi funcționat fără grămada de distinctive assets și asocierea cu Crăciunul pe care-au tot cimentat-o în ultimii cel puțin 30 de ani? Probably not.
Ce să zicem, avem mixed feelings. La tine cum se vede?
Dacă ai alte răspunsuri – sau chiar întrebări – don’t gatekeep și spune-ne și nouă la thescoop@wink.ro.