Get The SCOOP
hot¬
Made with AI? That’s TMI!, zice Fiverr
Contează pe Fiverr să scoată cel mai relatable spot despre AI.
De la campanii, softuri, texte și până la vizualuri pe social media, „made with AI” pare că a devenit arhisuficient ca singur punct de diferențiere și argument că whatever it is, e automat mai bun/inovativ/creativ doar pentru că folosește inteligența artificială.
Sigur că nu-i nimic mai fals și că at the end of the day, nu interesează pe nimeni dacă ai folost inteligența artificială.
Atât timp cât funcționează și are sens, nobody cares!
Less URL, more IRL: Heineken are un mesaj secret pentru tine
Tot despre tehnologie și tot cu muzică e și stuntul de la Heineken.
Dacă-ți aduci aminte de The Boring Phone, lansat anul acesta în primăvară, n-o să te prea mire să afli că Heineken are și-o aplicație care face exact același lucru.
The Boring Mode transformă orice telefon într-un dumb phone și ne trimite direct în anii 2000, când am fi scrollat dar nu aveam pe ce. Și nici credit pentru altceva decât un bip.
Ca să promoveze aplicația, brandul a pus la cale o activare inedită care-a avut loc la începutul lunii în cadrul a două evenimente muzicale din Mexic și Amsterdam.
Campania, pusă la cale cu agenția LePub, se bazează pe un studiu care arată că 41% dintre Gen Zers și millenials s-au săturat să vadă o mare de telefoane în aer în loc de scenă.
Așa se face că la cele două concerte, oamenii care și-au scos telefoanele să filmeze – adică aproape toți – au primit și-un mesaj secret: Keep the moment in your memory, not on your phone.
Heineken a folosit tehnologia infraroșu pentru ca mesajele să poată fi văzute doar prin camera telefonului. Sigur că nu a pierdut ocazia și-a inclus și-un QR către aplicație.
Foarte on brand, este?
sursă foto: Adweek
Tot un stunt fain vine și de la Canadian Stuttering Association (CSA), care de ziua internaţională de conştientizare a bâlbâielii a anunțat lansarea noii platforme stutter.ca.
Dar nu a făcut-o oricum, ci a creat nu mai puțin de 410.000 URL-uri unice către site, pentru a arăta diversitatea și unicitatea experiențelor prin care trec oamenii care suferă de balbism.
Life360 și Tile vor să te scape de terapie 🤷🏻♀️
Familiile sunt complicate enough as it is. De ce să nu-ți faci viața mai ușoară – și portofelul mai plin – evitând dramele și traumele despre care-ai să vorbești pe la 30 în terapie?
Life360 lansează campania Family-proof your family și își promovează aplicația și trackerul Tile printr-o serie de spoturi care mai de care mai absurde.
Ți-am lăsat mai jos „Coat”, că ne-a plăcut cel mai tare, dar merită să vezi și Curfew și Funeral.
Demne de văzut sunt și execuțiile outdoor, foarte fain aliniate și la ideea campaniei, și la regulile de design și comunicare în publicitatea outdoor.
sursă foto: Ads of the world
Tot despre micile victorii e și campania Chicken Licken, un lanț de fast food din Africa de Sud, care îți arată că lucrurile mici ne aduc cele mai mari bucurii.
Cum ar fi o jucărie câștigată la un claw machine (Claw), răspunsul corect direct de pe canapea când te uiți la un quiz show (Quiz Show), momentul ăla când hârtia pe care ai aruncat-o chiar a intrat în coș, sau noul meniu cu 4 mini Super Slyder.
Insight fain, execuții și mai faine, super on brand – și apropo de asta, ai să vrei să vezi și spotul pentru Cure the Craving while you’re at it, campania lansată pe vremea asta anul trecut, la fel de bună!
Art that makes your cheeks smile*: Getty îți povestește The Tale of Mr. Tightass
*nope, not your face, your other cheeks
A little art goes a long way, zice Getty, și ne arată cum uneori, arta e singura care reușește să ne facă să ne relaxăm. Adică să scoată morcovi – sau bețe, în funcție de preferințe – de acolo unde nu ar trebui să fie.
Așa spune știința, so… de încercat și dat pontul mai departe!
Nici moartea, nici mumia nu sunt mai înfricoșătoare decât să te prindă Haloween fără treats!
Așa zice Uber Eats în noua campanie. Nu știm ce să spunem despre asta decât: ce om normal nu are și el un stash secret de dulciuri în casă?! Abia asta-i scary!
Și încă una de Halloween, dar de-acum 10 ani!
Geico relansează și anul acesta Horror Movie, un ad care rulează în aproape fiecare toamnă de zece ani încoace.
De ce? Pentru că foarte puține reclame reușesc să devină parte din popular culture. Până și Stephen King o menționează în „Holly”!
Iar acest ad a reușit să anunțe Halloweenul cam cum reclama Coca-Cola ne anunță an de an că sărbătorile vin, sărbătorile vin, sărbătorile vin!
Unde mai pui că-i și the best horror movie ever made!
de pe la noi: Student în Iași? Pepsi vrea să știe unde locuiești 👀
Pepsi și OMD lansează POV de student, campania prin care studenții din Iași pot câștiga kituri Pepsi cu care să-și facă camera mai cool sau chiar un room makeover.
Îi ajutăm și noi să dea sfară-n studențime așa cum știm mai bine.
POV de student se vede pe ecranele digitale din mijloacele de transport în comun și folosește GPS trigger pentru a difuza spotul atunci când tramvaiul sau autobuzul se află în proximitatea universităților din Iași.
Smart, huh?
Pentru studenții care-au cam chiulit în ultima vreme, POV de student se vede tare bine și pe The ROOFTOP.
Un combo foarte eficient de OOH static și digital și-o metodă numai bună să te asiguri că mesajul tău ajunge la oamenii, locul și timpul potrivite. Ce să-ți dorești mai mult?!
OOH of the week
Campania Tesco care-a împărțit internetul în două
Și prin internet, vrem să spunem triunghiul-bermudelor-al-marketing-gurus-pe-LinkedIn.
Pe scurt și cum poți vedea mai jos, Tesco tocmai ce-a lansat o nouă campanie outdoor, Icons.
Fără logo, dar cu tagline, Tesco chevrons și chestii de mâncat care încep cu literele care compun numele brandului.
Prilej numai bun pentru experții în marketing & advertising de tot felul să țipe:
– UNDE E LOGOUL? N-o să știe nimeni despre ce-i vorba!
– Tot ce-i outdoor trebuie să fie înțeles într-o secundă! NU STĂ NIMENI SĂ REZOLVE MISTERE!
– Tagline-ul ajută. DAR DE CE E AȘA MIC?
– Ăsta-i ad doar pentru marketeri. RESTUL OAMENILOR VOR FI CLUELESS!
– CARE-I MESAJUL TOTUȘI?
etc.
Ne-am distrat puțin, recunoaștem, mostly pentru că toate cele de mai sus sunt adevărate. Dacă nu ești Mec, Coca-Cola, Pepsi, KFC sau Tesco.
Dacă ești though, și-ai investit zeci de ani în brand, ai ajuns să faci parte din popular culture și să ai brand assets care fac toată treaba pentru tine, îți permiți să faci și de astea.
Pentru sceptici, un studiu Distinctive BAT chiar a analizat reclamele outdoor ale Tesco și principalilor competitori. Icons le depășește pe toate – și la asset recognition, și la brand attribution. How about that?
Găsești mai multe info despre studiu și campania Tesco în articolul lui Mark Ritson.
PS: tot oamenii care au țipat mai sus au stat câte o jumătate de oră să descifreze numele alimentelor din billboards.
PS2: în a doua imagine, prima-i tangerine, nu portocală și nici mandarină. Iar in a treia, al doilea icon e edamame. Tot de la ei am aflat.
sursă foto: The Drum
Tot pe LinkedIn, cineva a încercat să repare campania Tesco. Sperăm că le-a trimis sugestia și oamenilor de la BBH London, să învețe și ei ceva pentru data viitoare.
sursă foto: Rizz-chad Cook @LinkedIn
Lidl Gallagher by Lidl: Real-time marketing. Cu tot cu logo.
Și dacă tot am vorbit de Tesco, nici Lidl nu se lasă mai prejos.
Nu-și scoate logo din execuția OOH, dar face ceva poate și mai fain.
Context: Liam Gallagher, o jumătate din Oasis, a anunțat o colaborare cu Berghaus, un brand de îmbrăcăminte outdoor.
Nu a durat mult să fie luat peste picior de tot internetul și pe bună dreptate, având în vedere că jacheta pare merch Lidl mai degrabă decât orice altceva.
A comentat și Lidl la postare, dar nu s-a oprit acolo și-a pus de un billboard chiar lângă muralul Berghaus din Manchester.
Introducing the Lidl Jacket, cartoful copt în coajă. Sau?
sursă foto: Talon
În final, vezi bine că it’s all about brand.
Fie că ești Tesco și-ți permiți, Pepsi și te asiguri că ești top of mind și pe brand cu campanii care mai de care mai cool, Heineken și-ți păstrezi valorile și esența de brand de-atâția ani încoace și tot reușești să surprinzi, sau Geico, și-ai creat un ad atât de apreciat că-l tot folosești de 10 ani încoace și nu face decât să devină din ce în ce mai bun.
Sau SCOOPwriterul de la WINK, care nu înțelege ce-i în neregulă cu propozițiile de 5 rânduri sau newsletterele lungi. Iar dacă ai ajuns până aici, hello, friend! Let’s start a club, shall we?